DEOS Control Systems

 

 

Van pionier tot technologieleider!

 

Technologie om opgelucht adem te halen.

 

Het klimaat en de grondstoffen van onze planeet verdienen respect en de beste technologische oplossingen. Op het gebied van hoog gespecialiseerde regelsystemen voor gebouwautomatisering hebben wij deze inmiddels ontwikkeld.

 

DEOS Control Systems GmbH (tot 01.07.2009 Plüth Regelsysteme GmbH) ontwikkelt en produceert intelligente en complete systemen voor automatisering van gebouwen. Deze zijn voorzien van de modernste technologieën en efficiënt in energieverbruik.

 

In een gebouw kunnen alle functies comfortabel en eenvoudig gestuurd worden op een ingestelde gewenste waarde. Alle opnemers, servomotoren, regelpanelen, verbruikers en toestellen worden met elkaar verbonden in een gebouw. Kenmerkend daarbij is de decentrale opstelling van de besturingssystemen en de onbeperkte koppeling met verschillende bus systemen.

 

Op basis van onze innovatieve producten hebben wij ons in de laatste jaren ontwikkeld tot één van de grootste Duitse fabrikanten van complete systemen voor de moderne IP en web gebaseerde gebouwautomatisering. Daarbij vinden wij één ding heel belangrijk: wij ontwikkelen alle basisproducten zelf, van sensoren en corrigerende organen via DDC componenten tot het beheerstation van gebouwen. Alleen zo is het mogelijk continue de ondersteuning die onze partners verdienen voor onze producten te bieden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We love BAC-net

 

Innovatie heeft hartstochtelijke ontwikkelaars en een gezonde concurrentie nodig. Ook bij DEOS onderkennen wij dit, mede daardoor horen wij bij de internationaal leidende systeemaanbieders op het gebied van het BACnet netwerkprotocol. Wij willen klanten aan ons binden door onze prestaties, niet door protocol specifieke afhankelijkheid.

 

Met de slogan "We love BACnet“ gaan wij de strijd aan om de beste oplossingen te kunnen bieden aan onze opdrachtgevers.

 

 

Het Systeem van de toekomst

 

Een modern gebouw bestaat uit meer dan stenen, ramen en deuren. Afhankelijk van het energie bespaar- en comfortniveau van een gebouw zijn er ook bijpassende technologieën zoals verwarmingssystemen, luchtsystemen, airconditioning- en klimaatsystemen, verlichting, verduistering, beveiliging en brandmelding.

 

Door intelligente verbindingen van deze technologieën volgt pas echt een energie-efficiënt en comfortabel gebouw met lage exploitatiekosten. Verschillende bus- en protocolsystemen moeten met elkaar verbonden worden. In afzienbare tijd is een uniformering in vorm van het neutrale BACnet protocol te verwachten. Wij beschouwen het sinds vele jaren als onze opdracht deze toekomst technologisch te ondersteunen.

 

Voor alle niveaus van gebouwautomatisering, of het nu management-, automatiserings- of veldniveau betreft; wij bieden u, als zelfstandige ontwikkelaar en fabrikant, voor ieder gebouw de optimale oplossing op elk gewenst niveau.

 

 

De toekomst in de gebouwautomatisering spreekt BACnet.

 

Vandaar nemen wij sinds vele jaren een actieve voortrekkersrol in de ontwikkeling van BACnet veldapparatuur en op het gebied van gebouw automatiseringssystemen.

Ondanks alles bestaan er nog vele fabrikant specifieke protocollen. Dankzij onze unieke plug-in ontwikkelingsomgeving zijn wij in staat, om op korte termijn, naar behoefte andere fabrikant specifieke protocollen in onze systemen te integreren.

 

 

Naar de visie van morgen….

 

Gebouwen worden nog te weinig betrokken bij milieuvervuilingsvraagstukken, terwijl ze meer dan 40% van de primaire energie (olie, gas, stroom, water) verbruiken. In de EU zijn ze zo één van de hoofdveroorzakers van broeikas demissies (CO 2).

 

Als wij onze gebouwen, waar wij wonen, werken en leren, energie-efficiënter en intelligenter kunnen bouwen, hebben wij een grote stap in de richting van klimaatbescherming gedaan. Om de positie van technologieleider te kunnen waarmaken, houden wij ons nu al met de technologie van morgen bezig. Zo kan onze visie werkelijkheid worden.

 

Met onze intelligente gebouwautomatisering halveert het energieverbruik van een gebouw, met als resultaat meer comfort en betaalbare kosten.

 

Wij zien het gebouw als eenheid en niet meer de onderverdeling in scheidingslijnen op management-, automatiserings- en veldniveau.

 

 

1000 vragen .. één oplossing

 

 

Cosmos van DEOS

 

Nu al hebben wij met onze visualiseringssoftware COSMOview het management- en automatiseringsniveau samengebracht. Beiden worden door onze web gebaseerde COSMOS OPEN Controller met extreem hoge capaciteit vervuld. Onze veldapparatuur overschrijdt de grens naar het automatiseringsniveau door eigen regelings- en sturingsfunctionaliteit. Daarmee vervult het al klassieke taken van het automatiseringsniveau. Regelpanelen, tegenwoordig bij het veldniveau ondergebracht, kunnen vervallen door verplaatsing op het sub managementniveau (werkplek-PC's, smartphones, etc.). Het intelligente schakelvrije gebouw is daarmee al werkelijkheid geworden.

 

 

Gebouwbeheersysteem (GBS)

 

 

COSMOweb®

 

De krachtige beheertool voor de gebouwautomatisering.

 

Het softwarepakket COSMOweb is grenzeloos in te zetten en daarmee geschikt voor zowel kleine gebouwen als multinationals. De bediening gaat via Internet Explorer en maakt bedienen en ingrijpen wereldwijd mogelijk. Door gebruik te maken van vector georiënteerde afbeeldingen past de grafische bediening zich automatisch aan het beeldscherm aan. COSMOweb is bovendien zeer geschikt als een neutraal BACnet (B-OWS) beheerstation.

 

Overzicht belangrijkste functies:

• bediening van wereldwijd geplaatste onroerende goederen via een telefoonverbinding (modem) of DSL (internet)

• web gebaseerde bediening via Internet Explorer

• rapportage, visualisering en trendgrafieken

• aansluitbaar op lokaal intranet/internet

 

 

Event Control Center

 

Het Event Control Center (EEC) is centrale software voor grafische weergave van alarmen en meldingen. Het biedt gebruikers de mogelijkheid specifieke bediening te configureren en kan daarmee de gebruikers alle relevante informatie direct laten zien. Naast tijdelijke bewerking biedt het talloze extra mogelijkheden zoals bevestigen, filteren en bewerken van alarmen en meldingen. Met de Gebeurtenismanager kunnen deze alarmen en meldingen naar een onbegrensd aantal ontvangers worden doorgestuurd. (FAX, SMS, Email etc.)

 

 

Energiemanager

 

De COSMOweb Energiemanager is de softwaretool om verschillende energieverbruikers te bewaken, onderzoeken en verwerken. Het bewerken gebeurt via het web.

 

 

Logboek

 

Deze softwaremodule dient als registratie van de gebruikersmodules. De software legt veranderingen vast van alle parameters, die de gebruikers via het COSMOweb beheerstation hebben gemaakt, zoals gebruiker login's en -logout's.

 

 

BACnet verbindt met het Fidelio hotel boekingssysteem

 

Deze softwaremodule stelt vanuit het boekingssysteem Fidelio de BACnet objecten Check-In, Check-Out en Pre-Checkin ter beschikking met betrekking tot de kamer bezetting. Daarmee kan de energieopwekking en het energieverbruik in hotels optimaal naar behoefte geregeld worden en zo optimaal comfort garanderen.

 

 

Bediening - Visualisering

 

Het doel in kantoren en onroerende goederen is energieverbruik te optimaliseren en kosten te besparen. Een eenvoudige bediening voor het instellen van gewenste waarden en schakeltijden heeft hierbij een belangrijke betekenis.

 

Met hulp van de visualiseringsmogelijkheden van het gebouwautomatiseringsysteem COSMOS zijn veranderingen van parameters gemakkelijk en simpel te realiseren. COSMOview vergemakkelijkt de bediening van de gebouw technische installaties.

 

Via de interne webserver van het COSMOS OPEN systeem is het mogelijk om de grafische of de tekst georiënteerde bediening rechtstreeks te benaderen. De interne webserver wordt bediend via Internet Explorer.

 

Voor alle wensen en behoeftes het juiste regelpaneel; van klein en compact tot het 19 inch touch scherm.

 

 

Touch scherm van 3,5 tot 19 inch.

voor inbouw in schakelkasten of externe montage.

 

Het GALAXY One regelpaneel beschikt over een temperatuurmeting en geïntegreerde bediening van verwarming, ventilatie, klimaat, verlichting en verduistering voor ruimteautomatisering. Het universele regelpaneel communiceert via CAN-Bus of BACnet MS/TP en laat zich gemakkelijk in het COSMOS OPEN systeem integreren.

 

De CORA is een compact ruimtebedieningsapparaat met veel functies voorzien van buscommunicatie. Het is speciaal ontworpen voor handige aansturing van bijvoorbeeld fancoil units tot en met vijf standen.

De dataoverdracht gaat via CAN-Bus of via BACnet MS/TP.

 

De LVB is de lokale voorrangsbediening en weergave, vroeger noodbediening genoemd, en vervangt de traditionele schakelaars, signaallampen en alarmsystemen.

 

De LVB wordt in conventionele regelkasten ingezet en dient als verbinding tussen DDC/SPS en de technische installatie zonder het gebruik van een automatiseringsstation.

 

 

Super Compact en hoog prestatievermogen

 

De COSMOS 4100 OPEN regelaar behoort wereldwijd tot de sterkst presterende Native BACnet controllers. De COSMOS 4000 OPEN is volgens de teststandaard ISO 16484-6 en BTL/WSPLap gediplomeerd en gecertificeerd en ondersteunt zowel BACnet/IP als ook BACnet MS/TP.

 

De COSMOS 3100 OPEN is onze High-End controller, die net zoals de COSMOS 4000 OPEN tot en met 4000 fysieke datapunten kan verwerken.

 

De controller COSMOS 710 OPEN en de Native BACnet controller COSMOS 810 OPEN verwerken tot en met 512 fysieke datapunten en zijn ideaal voor decentrale oplossingen.

 

Zowel met de COSMOS 500 OPEN als ook met de COSMOS 600 OPEN (Native BACnet) start de ’second generation’ van de OPEN automatisering controller. In de controller zijn al 32 I/O's geïntegreerd, optioneel met handmatige bediening, eveneens beschikken alle OPEN controllers over een webserver voor de grafische visualisering. Maximaal kunnen tot en met 112 fysieke datapunten verwerkt worden.

 

De ruimteregelaar SRU beschikt over totaal 16 digitale en analoge in- en uitgangen (I/O's). De SRU kan via BACnet MS/TP aan een willekeurig BACnet automatiseringsstation aangesloten worden. Optioneel beschikt de SRU ook nog over een CAN- en KNX-interface.

 

 

Essentieel; alle OPEN controllers worden met dezelfde softwaretool FUP-XL geprogrammeerd. Omvangrijke en comfortabele macrobibliotheken zorgen voor een snelle en eenvoudige programmering met geïntegreerde visualisering.

 

 

U kunt maken wat u wilt

 

 

I/O modulen met CAN of BACnet

 

Er zijn 13 verschillende COSMOS I/O-modules voor digitale en analoge in- en uitgangen, die ook decentraal geplaatst kunnen worden in het gehele gebouw over een busverbinding. Deze busverbinding kan tot wel 5 km lang zijn, dit biedt een hoge mate aan vrijheid.

 

De I/O-modules kunnen via de CAN-Bus aan een COMOS OPEN controller worden aangesloten, maar ook via BACnet MS/TP aan een BACnet controller.

 

Gezien hun performance kunnen de I/O-modules ook gebruikt worden voor tijdkritische processen zoals sturing van verlichting en verduistering.

 

Optioneel zijn de uitgangsmodules ook met handbediening volgens VDI 3814 beschikbaar. Hiermee worden kosten gereduceerd, omdat er geen extra schakelaars of schakelknoppen meer nodig zijn.

 

 

Corrigerende organen

 

DEOS servomotoren voor afsluiters en luchtkleppen voorzien van een CAN-Bus aansluiting; voor directe aansturing met onze regelsysteem COSMOS OPEN.

 

De servomotoren hebben aanvullende analoge en digitale ingangen vrij ter beschikking, waarmee een aanzienlijke besparing te realiseren is op het verleggen van bedrading en plaatsen van extra I/O-modules.

 

 

DEOS servomotoren met BACnet MS/TP

Via RS485 voor directe aansturing met BACnet controllers.

 

De servomotoren hebben 3 ingangen voor opnemers en signaleringen ter beschikking, waarmee een aanzienlijke besparing te realiseren is op het verleggen van bedrading en plaatsen van extra I/O's.

 

Toegevoegde waarde van onze BACnet servomotoren:

•makkelijke uitwisseling van de BACnet veldapparatuur mogelijk, omdat er geen omslachtige parametrering, zoals bij LON, doorgevoerd moet worden

•3 ingangen (2 x temperatuur sensor of als digitale ingang; 1 x als 0…10 V of als handbediening). Alle als eigen BACnet objecten afgebeeld

•Terugmelding van de actuele positie (0..100%) via analoog input object

•Gewenste waarde via de eigenschappen veranderbaar (overschrijven van de controller)

•Weergave van de bedrijfsuren (power motion time) via het analoge input object

•Weergave van de looptijd (in motion time) via het analoge input object

 

- Instabiliteit van de regelaar waarnemen

 

- Optimaliseren van de regeling -> besparen van energie

•Testen (automatische kalibratie ) via Binary Value Object starten

•Rapportage van de handbediening over Binary Value object leesbaar (handbediening)

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright NBT 2014 © All Rights Reserved